Biserica Greacă “Metamorfosis” Constanţa

 

Ea a fost ridicată între 1862-1868 prin contribuţiile si donaţiile etnicilor greci din Constanţa şi alte localităţi din tară, precum şi a grecilor din întreaga Europă.

Biserica a fost târnosită în anul 1868 cu hramul “Metamorfosis” – “Schimbarea la faţă” în română.

De-a lungul timpului a mai căpătat două hramuri după cum vom arăta în altă secţiune.

Clădirea are o formă dreptunghiulară cu un acoperiş plat, fără clopotniţe şi este destul de joasă.

Forma şi înălţimea se datorează instrucţiunilor clare date de către Sultanul Abdel Azis în al său Firman Impărătesc (Dobrogea făcea parte la acea dată din Imperiul Otoman) emis către autorităţile oraşului Constanţa şi prin care Sultanul aproba donaţia terenului către Comunitatea Greacă din Constanţa, stabileşte dimensiunile bisericii şi interzice autorităţilor turceşti să întârzie construcţia bisericii sau să pretindă taxe de la aceasta.

Firmanul a fost obţinut în urma strădaniilor Patriarhului din Constantinopol (actualul Istanbul) şi a unei delegaţii de greci din Constanţa.

Aşa cum am spus, clădirea are o forma dreptunghiulară şi este lipsită de clopotniţe. În dreapta intrării în biserică se găsea la început o mică clopotniţă din lemn, care a fost înlocuită in 1945 cu una mai înaltă decât biserica şi făcută din zidărie, graţie donaţiei făcute de către Ilia Arapi Spano fiul lui Emanuil, aşa cum atestă şi placa de marmură încastrată pe clopotniţă.

Tot prin partea dreaptă a intrării în biserică era accesul la etajul 1 al Teatrului Elpis, care, ca şi Biserica, era construit şi aparţinea Comunităţii Elene. 

Biserica era înconjurată de o curte şi putea fi ocolită prin aceasta. În stanga intrării, în curte, se găsea o mică clădire folosită ca şi casa parohială şi în care îşi ţineau şedinţele membrii epitropiei bisericii.

Astăzi clădirea nu mai poate fi ocolită datorită extinderii clădirii casei parohiale şi a construirii de anexe în spatele Bisericii.

În curtea bisericii se mai găseau până prin anii 70 două cruci de piatră ai marilor binefăcători ai Comunităţii Elene din care a mai rămas numai una  –cea a Mariei St. Rizou. 

Începând din anul 1954 Biserica Greacă –Metamorfosis a fost încadrată ca Monument Istoric şi in lista de Patrimoniu a Academiei Române din 2004 apare la pozitia 59.

Biserica a fost preluată la mijlocul anilor 70 de către Biserica Ortodoxă Română şi aparţine de atunci de Arhiepiscopia Tomisului şi Dunării de Jos.

One Reply to “Biserica Greacă “Metamorfosis” Constanţa”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *